Amalan, Dalam Negara

Ramadhan di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah

Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Shah Alam yang merupakan Masjid Negeri Selangor Darul Ehsan semenjak dahulu lagi telah menyediakan kemudahan berbuka puasa di sepanjang bulan Ramadhan setiap tahun. Suasana dan sambuatan berbuka puasa di sini sangat meriah dan dipenuhi dengan program-program yang padat dan penuh dengan pengisianLihat gambar-gambar menarik Ramadhan 1435H seterusnya.

Program iftar berjemaah ini dimulakan kira-kira setengah jam sebelum masuk waktu berbuka puasa dengan bacaan tahlil dan doa yang diketuai oleh imam bertugas. Setelah selesai berbuka, solat maghrib dilakukan secara berjemaah dan diikuti dengan program tazkirah ringkas oleh ustaz-ustaz jemputan sementara menunggu masuknya waktu solat Isyak.

Solat Tarawikh disertai oleh sebilangan jemaah yang hampir memenuhi sebahagian besar ruang masjid dimana bahagian hadapan ruang solat dipenuhi oleh jemaah lelaki dan separuhnya dipenuhi oleh jemaah wanita. Solat sunat Tarawikh dilakukan sebanyak 20 rakaat dan disusuli dengan 3 rakaat solat sunat Witir dan selesai sekitar pukul 10.30-10.45 malam.


Advertisements

About Al-Kalam

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته

Discussion

Trackbacks/Pingbacks

  1. Pingback: Iftar Ramadhan Di Masjid | Tajas Media - July 3, 2014

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: